krewetki-w-cieście-sos-pomidorowy-pasta-curry-trawa-cytrynowa1

Często szukacie przepisu na wykwintne przystawki, albo pomysłu na imprezowe przekąski, oto przepis idealny na takie okazje – chrupiące krewetki podawane z aromatycznym, pomidorowym sosem w stylu tajskim. Sukces kulinarny murowany!

czas przygotowania: 1,5 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (8 osób):

NA SOS:

  • 1 puszka puree pomidorowego
  • 1 mała puszka mleczka kokosowego pełnotłustego (165 ml)
  • 5 kawałków marynowanej trawy cytrynowej
  • 5 łyżeczek czerwonej pasty curry
  • sól i cukier do smaku
  • świeża kolendra do przybrania
NA KREWETKI:
  • 1 kg mrożonych, obgotowanych norweskich krewetek średniej wielkości
  • 2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • kawałek korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 jaj (same białka)
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

WYKONANIE:

  1. Krewetki rozmrażamy i pozbawiamy ogonków. Wrzucamy do miski.
  2. Czosnek i imbir obieramy i siekamy. Dodajemy do krewetek i całość zalewamy winem. Odstawiamy na godzinę aby krewetki się marynowały.
  3. Do rondelka wlewamy puree pomidorowe i mleczko kokosowe, dodajemy pastę curry i przecięte wzdłuż kawałki trawy cytrynowej. Sos gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy go solą i cukrem do smaku.
  4. Białka jaj ubijamy na lekką pianę wraz ze szczyptą soli.
  5. Krewetki odsączamy z zalewy i wrzucamy do piany z białek.
  6. Pokryte białkiem krewetki obtaczamy w mące i smażymy na głębokim, gorącym oleju, aż staną się chrupiące (około pół minuty z każdej strony). Wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby je odsączyć z nadmiaru oleju. Posypujemy z wierzchu solą jak frytki.
  7. Podajemy z ciepłym sosem posypanym listkami kolendry.
Jeśli nie ma w Waszym sklepie puree pomidorowego w puszce to wystarczy zmiksować pomidory z puszki na pulpę.
krewetki-w-cieście-sos-pomidorowy-pasta-curry-trawa-cytrynowa2
Print Friendly

Zobacz także: