Kiedy kaloryfery zaczynają grzać to nie wróży nic dobrego – ciepło już nie będzie… a nawet będzie gorzej… i tak przez następne pół roku… Na tę jesienną „deprechę” proponuję kulinarne wspomnienie lata: cukinię, ogórki, koper, jogurt… a na deser będą lody!

czas przygotowania: 1/2 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 1 duża lub 2 małe cukinie
  • 1 świeży ogórek
  • pęczek kopru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały jogurt typu greckiego
  • kilka łyżek mąki
  • 1 jajko
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  1. Ogórek myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy.
  2. Cukinię myjemy i kroimy w grube plastry.
  3. Jajko roztrzepujemy z niewielką ilością wody, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Cukinię panierujemy w jajku i mące i smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą.
  5. Usmażone krążki wykładamy na ręcznik papierowy.
  6. Koper myjemy i drobno siekamy.
  7. Z przygotowanego wcześniej ogórka odsączamy sok.
  8. Do miski z ogórkiem, wsypujemy koper, wyciskamy ząbek czosnku, wlewamy jogurt, sok z cytryny, mieszamy i przyprawiamy pieprzem.
  9. Krążki cukinii przekładamy na talerz, a sos do miseczki i voila!

Smażona cukinia z sosem tzatziki

 

 

 

 

Print Friendly

Zobacz także: