Czekoladowych cukierków z reguły nie lubię i nie kupuję. Wyjątek stanowią śliwki w czekoladzie ale i w tym przypadku jestem bardzo wybredna, a bo niektóre są za suche, inne za słodkie, mam swoje faworytki ale mimo wszystko spróbowałam sama zrobić śliwki idealne. Może zbyt skromnie to nie zabrzmi ale UDAŁO MI SIĘ!  –  Są przepyszne, dokładnie takie jak lubię, wilgotne w środku i niezbyt słodkie, do tego przeurocze i proste w wykonaniu. Pracę uprzyjemniła i ułatwiła mi czekolada do gotowania, która się wreszcie pojawiła na półkach sklepowych. Łatwo się rozpuszcza i nie wymaga temperowania, wystarcza postępować zgodnie z przepisem na opakowaniu aby w kilka minut otrzymać płynną czekoladę, która po zastygnięciu jest krucha, ma ładny połysk i się nie przebarwia. Nie zdarza mi się często chwalić produkty sklepowe ale z tego byłam naprawdę zadowolona. Jeżeli chodzi o masę marcepanową to oczywiście lepsza jest masa domowej roboty, na którą przepis podałam tutaj tylko zamiast amaretto trzeba dodać biały rum, z drugiej strony jednak czasem nie warto dokładać sobie zbędnej roboty i skorzystać z gotowych półproduktów dobrej jakości. Kupny marcepan po prostu rozcieramy z rumem. W końcu to ma być frajda z robienia cukierków, a nie orka na ugorze 😉

czas przygotowania: 1 h
stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI (na około 25 sztuk):
  • 250 g suszonych śliwek
  • 200 g czekolady do gotowania
  • 100 g masy marcepanowej
  • 2-3 łyżki białego rumu
  • wykałaczki

WYKONANIE:

  1. Do masy marcepanowej dodawać stopniowo rum aby stała się bardziej miękka ale nie rozpływała się i nie wyciekał z niej nadmiar płynu.
  2. Do każdej śliwki wkładamy kulkę masy marcepanowej, tak aby wypełniła zagłębienie po pestce. Śliwki nabierają takiego półkolistego kształtu. Układamy je szerszą częścią do dołu, a od góry wbijamy wykałaczkę lub inny patyczek.
  3. Czekoladę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
  4. Trzymając każdą śliwkę za patyczek zanurzamy ją w czekoladzie. Po wyjęciu czekamy, aż nadmiar czekolady spłynie i odkładamy gotowy cukierek np. na papier do pieczenia aby zastygł.
  5. Postępujemy w ten sposób z każdą śliwką. Aby przyspieszyć zastyganie czekolady można cukierki wstawić w chłodne miejsce.
sliwka w czekoladzie z marcepanem
Print Friendly

Zobacz także: