Wiem, wiem…  „Śledzik” był dwa dni temu, ale przecież tę niesamowicie zdrową rybę powinniśmy jeść co najmniej raz w tygodniu, a nie raz do roku!

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 250 g płatów śledziowych w oleju
  • 4 małe jabłka
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
  • sok z dwóch cytryn

WYKONANIE:

  1. Śledzie odsączamy z oleju i namaczamy w soku z cytryn przez co najmniej 0,5 h.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
  3. Jabłka myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych, wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  4. Cebulkę kroimy w cienkie piórka.
  5. W misce mieszamy jogurt z musztardą, majonezem, miodem, cebulą i przyprawą piernikową.
  6. Śledzie odsączamy z soku z cytryny, kroimy na kawałki i przekładamy do sosu musztardowego.
  7. Gdy jabłka się upieką (po około 0,5 h) wyjmujemy je z piekarnika i czekamy, aż ostygną.
  8. Śledzie podajemy z pieczonymi jabłkami.
PORADY:
  1. Śledzie lepiej przygotować dzień przed podaniem – będą smaczniejsze.
Print Friendly

Zobacz także: