Śledzie pod pierzynką to ulubione danie mojej mamy. W dzieciństwie nie cierpiałam śledzi natomiast lubiłam „pierzynkę”, przekładałam ją z ryb na ziemniaki. Niewątpliwie upodobania kulinarne zmieniają się z wiekiem jedzącego, bo dziś uwielbiam to danie w całości :-)

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

0,5 kg płatów śledziowych w oleju, 4 jajka, 4 ogórki konserwowe, 1 jabłko, 1 cebula, pęczek szczypiorku, 1 kubeczek kwaśnej śmietany 12%, 2 łyżki majonezu, sok z dwóch cytryn, sól i pieprz,

WYKONANIE:

  1. Śledzie opłukujemy z oleju i moczymy w soku z cytryny.
  2. Jajka gotujemy na twardo.
  3. Wszystkie składniki „pierzynki” kroimy w kostkę.
  4. Mieszamy je ze śmietaną i majonezem oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Płaty śledziowe układamy na talerzu i przykrywamy warstwą pierzynki.
  6. Podajemy z ziemniakami z wody.


Print Friendly

Zobacz także: