Te śledzie są tak dobre, że lepiej od razu zrobić ich podwójną ilość, żeby się nie pokłócić o ostatnią łyżkę sosu – nauczyło mnie tego doświadczenie…

czas przygotowania: 40 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 250 g matiasów w oleju,
  • 3 łyżki kaparów,
  • pół czerwonej cebuli,
  • pół pęczka szczypiorku,
  •  pół pęczka koperku,
  • 6 korniszonów lub 1 ogórek konserwowy,
  •  pół kubka kwaśnej śmietany 12%,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka curry,
  •  1 łyżka ketchupu,
  • 2 cytryny,
  • 2 wielkie ziemniaki

WYKONANIE:

  1. Śledzie kilka godzin wczesniej układamy w płaskim naczyniu, wyciskamy do nich sok z dwóch cytryn i zalewamy zimną wodą tak, aby zakryła śledzie.
  2. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości (wody nie solimy bo śledzie są wystarczająco słone).
  3. Do miski wlewamy śmietanę, majonez, ketchup, dodajemy kapary, pokrojone w drobną kostkę ogórki i cebulkę oraz posiekany szczypior i koper. Doprawiamy przyprawą curry.
  4. Śledzie wyjmujemy z zalewy, osączamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę.
  5. Miękkie, ciepłe ziemniaki kroimy wzdłuż na pół. Na każdej połówce układamy pokrojone śledzie i polewamy sosem.


Print Friendly

Zobacz także: