Cóż może lepiej zrównoważyć jesienno – zimową aurę za oknem niż smak doskonałego sernika, zapach herbaty z cytryną i ciepło centralnego ogrzewania 😉  Oto przepis na wilgotny sernik, na kruchym, orzechowym spodzie z aromatycznym, jabłkowo-orzechowo-karmelowym przybraniem. 

czas przygotowania:  2h + 12  h w lodówce

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (sernik o średnicy 25 cm):

NA SPÓD:

  • 230 g mąki tortowej
  • 100 g ciemnego cukru trzcinowego Muscavado
  •  200 g masła
  • 200 g orzechów włoskich
NA MASĘ SEROWĄ:
  • 1 kg mielonego twarogu śmietankowego
  • 300 g drobnego, białego cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 22%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
NA WIERZCH:
  • 6 kwaśnych jabłek
  • 4 – 5 łyżek ciemnego cukru trzcinowego Muscavado
  • gotowa masa kajmakowa/krówkowa
  • 80 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cynamonu
  1. Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową zatem wyjmujemy je z lodówki odpowiednio wcześniej.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  3. Rozpoczynamy od przygotowania spodu sernika.
  4. Orzechy włoskie rozdrabniamy na okruchy. Można to zrobić na kilka sposobów: wsypując do moździerza i rozbijając, rozdrabniając w robocie kuchennym za pomocą noża obrotowego, rozbijając tłuczkiem do mięsa zamknięte w opakowaniu z grubej folii.
  5. Mieszamy w misce mąkę z cukrem i rozdrobnionymi orzechami. Dodajemy kostkę masła pociętą na małe kawałki i palcami rozcieramy masło wraz z suchymi składnikami na kruszonkę.
  6. Spód blachy tortowej o średnicy 25 cm wykładamy kruszonką i ugniatamy na jednolita warstwę.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Podpieczony spód wyciągamy ale piekarnika nie wyłączamy.
  8. W czasie gdy stygnie nam spód robimy masę serową.
  9. Do pojemnika od miksera przekładamy ser i zaczynamy go mieszać wraz z cukrem na wolnych obrotach miksera (cukier dosypujemy stopniowo).
  10. Jajka rozbijamy do miseczki i wlewamy wszystkie na raz do wymieszanego sera z cukrem. Następnie dolewamy śmietanę i wanilię ciągle mieszając na wolnych obrotach.
  11. Wyłączamy mikser, szpatułką zgarniamy składniki, które przyległy do ścianek naczynia i jeszcze chwilę wszystko mieszamy.
  12. Masę serową wylewamy na przestudzony spód i wstawiamy z powrotem do piekarnika.
  13. Pieczemy przez około godzinę, przez pierwsze 10 minut w temperaturze 180 st. C, a przez pozostały okres czasu w 160 st. C. Piekarnik wyłączamy gdy brzegi będą ścięte, a przy potrząsaniu foremką środek będzie jeszcze drżał. Wtedy uchylamy drzwiczki piekarnika, wkładamy w nie drewnianą łyżkę i przymykamy tak, aby powstała szpara. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  14. Po ostygnięciu ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 12 godzin (najlepiej na noc).
  15. Gdy ciasto zastygnie możemy przygotować przybranie.
  16. Jabłka myjemy, obieramy i skrawamy na tarce (na boku z nożykami) na cieniutkie plasterki.
  17. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy jabłka i posypujemy cukrem i cynamonem. Smażymy ostrożnie mieszając, aż sok wyparuje. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  18. Orzechy lekko podpiekamy na suchej patelni.
  19. Gotową masę kajmakową  podgrzewamy aby stała się płynna.
  20. Na masę serową wykładamy jabłka, polewamy kajmakiem i posypujemy orzechami.
Print Friendly

Zobacz także: