sernik new york z polewa kajmakowa okuchnia

Na dobry sernik to ja ZAWSZE mam ochotę, a że za miesiąc Wielkanoc, to chciałam przećwiczyć nowy przepis. Sernik New York dotąd jadłam tylko w cukierniach i musiałam zdobyć wiedzę jak go się robi. Skorzystałam ze strony BBC Good Food i wypróbowałam tamtejszy przepis, ale zamiast klasycznej polewy śmietanowej wolałam zrobić kajmakową, wydaje mi się, że lepiej pasuje do słodko – słonego smaku sernika. Ponadto zmodyfikowałam czas pieczenia, bo po 35 minutach wskazanych w przepisie mój sernik był zupełnie rzadki. Ostatecznie jednak wyszedł boski, idealnie gładki i kremowy, o doskonałym, słono – słodkim smaku z nutą pomarańczy i karmelu. Następny piekę dopiero na Święta i już nie mogę się doczekać :-)

czas przygotowania: 12 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI ( 8-12 osób):

NA SPÓD:

  • 85 g masła + 2 łyżki do smarowania formy
  • 140 g ciastek Digestive bądź innych ciastek zbożowych
  • 1 łyżka brązowego cukru

NA MASĘ SEROWĄ:

  • 7 opakowań (875 g) pełnostłustego serka Philadelphia (najlepszy) lub innego serka typu creeme cheese
  • 1 opakowanie (200 g) kwaśnej śmietanki 22%
  • 3 jajka
  • 250 g białego cukru do wypieków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

NA POLEWĘ:

  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
WYKONANIE:
  1. Wszystkie składniki masy serowej wyjmujemy wcześniej z lodówki aby miały taką samą temperaturę, czyli pokojową.
  2. Zaczynamy od zrobienia spodu. Masło rozpuszczamy, a ciastka rozdrabniamy w robocie kuchennym. Mieszamy jedno z drugim dodając jeszcze łyżkę brązowego cukru.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
  4. Formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i na jej dno wykładamy ciasteczkową masę, ugniatamy dłonią na jednolitą warstwę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min żeby spód się wstępnie podpiekł. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Temperaturę w piekarniku zwiększamy do 240 st. C.
  6. Masę serową ubijamy za pomocą miksera. Do dzieży wkładamy wszystkie serki i ubijamy przez 2 minuty na średnich obrotach miksera. Zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo, po łyżce, cukier i mąkę. Od czasu do czasu zeskrobujemy ze ścianek naczynia masę, żeby dokładniej wszystko się wymieszało. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z pomarańczy i wszystkie jajka jednocześnie. Na koniec dodajemy jeszcze śmietanę i kontynuujemy ubijanie na niskich obrotach, aż całość będzie jednolita i gładka. Wyłączamy mikser, szpatułką zgarniamy składniki, które przyległy do ścianek naczynia i jeszcze chwilę wszystko mieszamy.
  7. Boczki foremki, ponownie smarujemy masłem, a na przestudzony spód wylewamy masę serową. Wierzch wyrównujemy.
  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 st. C i pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 st. C i pieczemy około godziny. Piekarnik wyłączamy gdy brzegi będą ścięte, a przy potrząsaniu foremką środek będzie jeszcze drżał. Wtedy uchylamy drzwiczki piekarnika, wkładamy w nie drewnianą łyżkę i przymykamy tak, aby powstała szpara. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  9. Po ostygnięciu ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 8 godzin (najlepiej na noc).
  10. Mleko skondensowane wlewamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy na malutkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy masło i wanilię i ciągle mieszając doprowadzamy do powstania masy krówkowej.
  11. Ciepłą jeszcze masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na sernik tworząc dowolne wzorki.
sernik new york z polewa kajmakowa okuchnia
Print Friendly

Zobacz także: