W sklepach półki pełne mielonego sera, zatem czas myśleć o serniku na święta. Co powiecie o smaku marcepanowo – malinowym? Ja uwielbiam te smaki zatem niniejszy sernik wydaje mi się być doskonałym. Z resztą nie tylko smakuje ale i wygląda obłędnie. Ponadto robiłam go już kilka razy i zawsze się udawał, zatem przepis jest przeze mnie przećwiczony, udoskonalony, no i czas na Wasze o nim opinie!

czas przygotowania: 2 h + 12 h  lodówce

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (sernik o średnicy 25 cm):

NA SPÓD:

  • 200 g mielonych migdałów
  • 1 szklanka pokruszonych wafli
  • 6 łyżek brązowego cukru trzcinowego
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła

NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg mielonego twarogu do serników
  • 200 g masy marcepanowej
  • małe opakowanie tłustej kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka białego cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

NA WIERZCH:

  • 1/2 kg mrożonych malin
  • 5 łyżek cukru białego

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową zatem wyjmujemy je z lodówki odpowiednio wcześniej.
  2. Zaczynamy od rozpoczęcia gotowania masy malinowej. Zatem maliny wrzucamy do rondelka i zasypujemy cukrem. Gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż woda odparuje i powstanie malinowa konfitura. (Uważajcie, żeby jej nie przypalić!) Ugotowane maliny pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Teraz czas na przygotowanie spodu sernika.
  4. Wafle rozdrabniamy na okruchy. Można to zrobić rozdrabniając w robocie kuchennym za pomocą noża obrotowego lub rozbijając tłuczkiem do mięsa zamknięte w opakowaniu z grubej folii.
  5. Mieszamy w misce migdały, wafle i mąkę z cukrem. Dodajemy masło pocięte na małe kawałki i palcami je rozcieramy  wraz ze suchymi składnikami na kruszonkę.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  7. Spód blachy tortowej o średnicy 25 cm wykładamy kruszonką i ugniatamy na jednolita warstwę.
  8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 – 15 minut. Podpieczony spód wyciągamy ale piekarnika nie wyłączamy.
  9. W czasie gdy stygnie nam spód robimy masę serową.
  10. Do pojemnika od miksera przekładamy ser i zaczynamy go mieszać na wolnych obrotach dodając po małym kawałeczku masy marcepanowej. Gdy masa rozetrze się wraz z serem wtedy zaczynamy powoli dosypywać cukru nadal mieszając.
  11. Jajka rozbijamy do miseczki i wlewamy wszystkie na raz do wymieszanego sera z cukrem. Następnie dolewamy śmietanę i wanilię ciągle mieszając na wolnych obrotach.
  12. Wyłączamy mikser, szpatułką zgarniamy składniki, które przyległy do ścianek naczynia i jeszcze chwilę wszystko mieszamy.
  13. Masę serową wylewamy na przestudzony spód. Maliny nakładamy na wierzch sernika małą łyżeczką w nierównych odstępach. Za pomocą patyczka mieszamy wierzchnią warstwę sernika z malinami tworząc ozdobne esy-floresy.
  14. Pieczemy przez około 1,5  godziny w temperaturze 160 st. C. Pod blachą z ciastem umieszczamy drugą blachę wypełnioną wodą aby w piekarniku powstała para. Piekarnik wyłączamy gdy brzegi sernika będą ścięte, a przy potrząsaniu foremką środek będzie jeszcze drżał. Wtedy uchylamy drzwiczki piekarnika, wkładamy w nie drewnianą łyżkę i przymykamy tak, aby powstała szpara. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  15. Po ostygnięciu ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 12 godzin (najlepiej na noc).
Print Friendly

Zobacz także: