OLSandacz-w-sosie-szczawiowym

Wiadomo, że ryba doskonale się komponuje z kwaśnym smakiem. Zazwyczaj jest to sok z cytryny lub limonki ale szczaw też do tego nadaje się idealnie. Cytryny są dostępne przez cały rok, a świeżo rwana zielenina tylko przez kilka miesięcy, dlatego warto, a nawet trzeba, przemycać ją do naszego menu w różnych postaciach. 

Zamiast sandacza można użyć innych ryb, znakomicie by się sprawdził również dorsz. Tylko trzeba pamiętać, że będą lepsze filety ze skórą, bo te bez niej mogą się rozpadać podczas obsmażania i przekładania z patelni na talerz i z powrotem.

Najlepszym dodatkiem do tej ryby będą ziemniaki z koperkiem, a idealnym – młode ziemniaki z koperkiem, ale na nie trochę trzeba jeszcze poczekać…

okuchnia okuchnia2-4 osoby okuchnia30 min łatwe
  • 2 duże filety z sandacza ze skórą lub 4 małe
  • 2 duże garście szczawiu
  • mały pęczek koperku
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  1. Filety myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Szczaw myjemy, pozbawiamy ogonków, zwijamy w rulony jak cygaro i kroimy na cienkie paski.
  3. Koperek myjemy i kroimy drobno.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim filety na średnim ogniu, z obu stron. Przekładamy na talerz i trzymamy w cieple.
  5. Patelnię myjemy, osuszamy i rozgrzewamy na niej masło. Dodajemy szpinak i koperek i krótko przesmażamy. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, a kiedy śmietanka się zagotuje to dodajemy żółtko i energicznie mieszamy.
  6. Do tak przygotowanego sosu przekładamy rybę i ją w nim podgrzewamy na małym ogniu.

Sandacz-w-sosie-szczawiowym

Print Friendly

Zobacz także: