czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 porcje):

0,5 kg młodych ziemniaków, 4 duże pomidory, pęczek dymki, pęczek koperku, pęczek bazylii lub innych ziół, jogurt grecki, 4 łyżki majonezu, sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy, chłodzimy i obieramy. Jeżeli są małe to kroimy tylko na pół, a większe odpowiednio na więcej części.
  2. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy na spore kawałki.
  3. Do miski wrzucamy ziemniaki, pomidory i posiekane zioła z cebulką.
  4. W drugiej miseczce przygotowujemy sos – mieszamy jogurt z majonezem. Doprawiamy mocno solą i pieprzem.
  5. Ziemniaki i pomidory polewamy sosem. Mieszamy przed podaniem.
Bez tej sałatki nie wyobrażam sobie grilla. Dużą przyjemność sprawia mi jej przyrządzanie w ogrodzie, z pomidorów zerwanych prosto z krzaczka. Chrupiące mięsko i dobrze schłodzone piwko współgra z nią wręcz doskonale :)
Print Friendly

Zobacz także: