szpinak szparagi

To był pracowity weekend ale praca powoli przynosi efekty. W naszej szklarni pojawiły sie nowalijki. Niektóre jeszcze nieśmiało ale szpinak i rukola urosły jak szalone. W kolejce czeka sałata, szczypior, rzodkiewki, botwinka i marchewka. 
Ze szpinakiem połączyłam to co teraz jest najpyszniejsze, czyli szparagi. Na działce nie mam możliwości robienia wymyślnych potraw, ale tak jak w kuchni włoskiej, taki i w sezonowej tradycyjnej kuchni wystarczy kilka świeżych i dobrych składników, a genialny smak robi się sam. A gdy wokoło kwitną drzewa, bzyczą pszczoły i śpiewają ptaki to i zwykła kanapka smakuje jakoś inaczej…
Szparagów oczywscie nie wyhodowalam sama. Kupiłam je po drodze, na rynku.

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 osoby):

  • pęczek zielonych szparagów
  • duży pęk świeżego szpinaku
  • 1 czerstwa grahamka
  • 10 dag sera korycińskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Nastawiamy gar osolonej wody na szparagi. Szparagi myjemy, ułamujemy twarde końcówki.
  2. Czosnek, obieramy i kroimy drobno, a szpinak płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i oliwy. Na gorący tłuszcz wrzucamy połowę czosnku. Następnie dodajemy liście szpinaku porwane na kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem, i smażymy mieszając, aż szpinak zmięknie.
  4. Do gotującej się wody wkładamy szparagi i gotujemy do miękkości (około 5 minut).
  5. Czerstwą grahamkę kroimy w kostkę.
  6. Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oliwy, masła i dodajemy resztę czosnku. Wrzucamy kawałki grahamki i smażymy na dużym ogniu, aż powstaną chrupiące grzanki.
  7. Na talerze rozkładamy szpinak, na nim układamy szparagi, posypujemy grzankami i startym serem korycińskim.

ogródek szparagi szpinak

Print Friendly

Zobacz także: