To moja propozycja sałatki na zakończenie majowego sezonu szparagowego. Zarówno białe jak i zielone szparagi pasują do niej znakomicie. Ważne żeby były świeże, jędrne i niezbyt grube.

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 porcje):

1 pęczek białych lub zielonych szparagów, 4 pomidory, 2 jajka, kilka liści sałaty, 1 pęczek dymki, 2 małe kubeczki jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, 2 łyżki musztardy, sól, pieprz i cukier do smaku

WYKONANIE:

  1. Szparagi obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości.
  2. Pomidory myjemy i kroimy w ósemki.
  3. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki.
  4. Dymkę drobno siekamy.
  5. Na talerzu układamy liście sałaty, a na nich szparagi, pomidory i jajka.
  6. W miseczce mieszamy jogurt z majonezem i musztardą, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  7. Sałatkę polewamy sosem jogurtowym.


Print Friendly

Zobacz także: