Inspiracją dla tego przepisu była sałatka, którą zamówiłam w restauracji w Toruniu. Proste składniki najlepszej jakości to zawsze gwarancja dobrego smaku!

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

1 opakowanie świeżego szpinaku, 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie, 1 paczuszka orzeszków piniowych, klin (200 g) sera Grana Padano, 3 limonki, ćwierć szklanki dobrej oliwy z oliwek, cukier, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Szpinak myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, ucinamy ogonki, układamy na talerzach.
  2. Orzeszki piniowe przyrumieniamy na suchej patelni i pozostawiamy do wystygnięcia.
  3. Ser skrawamy na cienkie płaty i układamy na szpinaku.
  4. Pomidory osączamy z zalewy, kroimy na paski i układamy na szpinaku i płatach sera.
  5. Wyciskamy sok z limonek, przelewamy go do słoika, dodajemy oliwę, szczyptę soli, cukru i pieprzu, wszystko razem mieszamy energicznie potrząsając. Gdyby sos był jeszcze zbyt kwaśny dodajemy więcej cukru, aż będzie miał wyrazisty, słodko-kwaśny smak.
  6. Przygotowane sałatki polewamy dressingiem i posypujemy orzeszkami.


Print Friendly

Zobacz także: