Sałatka-z-wędzonym-kurczakiem-i-prowansalskimi-grzankami

Ot po prostu sałatka. Taka fajna i szybka. Oczywiście składniki pochodzą z mojej uprawy działkowej – sałata masłowa, młody szpinak i rukola. Do tego wędzony kurczak i grzanki podsmażane na oliwie z ziołami prowansalskimi. Prowansja to hasło tej sałatki, gdyż do winegretu użyłam białego octu winnego z ziołami prowansalskimi. To prezent od Marty i Danielle, prosto z Francji :) Gdy ten gotowy ocet zużyję to sama sobie taki zrobię, czyli do dobrego octu winnego wrzucę suszone zioła. Na pewno nabierze wspaniałego aromatu.
okuchnia okuchnia2 osoby okuchnia15 min łatwe
  • duża garść sałaty masłowej
  • duża garść szpinaku
  • duża garść rukoli
  • 100 g wędzonej piersi kurczaka
  • 2 kromki  pszennego chleba
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżka oliwy do smażenia
  1. Sałaty myjemy i osuszamy. Duże liście rwiemy na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy suszone zioła prowansalskie. Chwilę podgrzewamy, uwolnią wtedy swój aromat, uważając przy tym aby się nie przypaliły.
  3. Następnie na tej oliwie podsmażamy, na rumiano, pokrojony w kostkę, pszenny chleb. Odstawiamy.
  4. Kroimy w kostkę wędzoną pierś z kurczaka.
  5. Przygotowujemy winegret. Mieszamy oliwę, odrobinę wody i ocet winny, a następnie całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  6. Do miski wrzucamy sałaty i kurczaka, wlewamy winegret i wszystko razem mieszamy. Na koniec posypujemy sałatkę grzankami i wszystko wcinamy ze smakiem : )

Sałatka-z-wędzonym-kurczakiem-i-prowansalskimi-grzankami_

Print Friendly

Zobacz także: