sałata rzodkiewka oliwki tymianek cytrynowy

Ratunku! Wszystko rośnie jak szalone i nie nadążam z gotowaniem tego co wyrosło! Chyba będzie trzeba pomyśleć o króliku, który by nas wspomógł we wcinaniu zieleniny… Sałata i rzodkiewka były w pełnej gotowości do opuszczenia grządki, więc zagrały pierwsze skrzypce we wczorajszej sałatce, do tego oliwki zawekowane w Hiszpanii i sympatyczny akcent w dressingu – tymianek cytrynowy.

czas przygotowania: 15 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • główka sałaty
  • pęczek rzodkiewek
  • kilka czarnych oliwek bez pestek
  • kilka gałązek tymianku cytrynowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

WYKONANIE:

  1. Myjemy sałatę i rzodkiewki.
  2. Liście sałaty drzemy na mniejsze kawałki, a rzodkiewki przecinamy na pół.
  3. Rozkładamy rzodkiewki i oliwki na liściach sałaty.
  4. Mieszamy sok z cytryny z oliwą, cukrem i solą na jednolity sos. Dodajemy drobne listki tymianku i mieszamy.
  5. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy kilkoma listkami dla ozdoby.
  6. Podajemy z pieczywem.
sałata rzodkiewka oliwki tymianek cytrynowy
Tymianek cytrynowy to urocza roślinka,  wypatrzyłam ją na targach ogrodniczych i posadziłam na skalniaku. Pięknie wygląda, szybko się rozrasta i jest przydatna w kuchni! Drobniutkie, żółto zielone listeczki mają intensywny aromat cytrynowy, idealny by uświetnić smak cytrynowego dressingu. 
sałata rzodkiewka oliwki tymianek cytrynowy
Print Friendly

Zobacz także: