salatka z buraczkow

Podobno mamy jeść porcję warzyw pięć razy dziennie  ale zimą nie jest to takie proste. Zdecydowanie brakuje świeżych warzyw i owoców dostępnych na wyciągnięcie ręki. Blade pomidory nie wiadomo skąd i zwiędła sałata do niczego się nie nadają. Dlatego warto spojrzeć przychylnym okiem na buraczki. Odpowiednio przechowywane długo zachowują świeżość i wszystkie walory odżywcze, a po upieczeniu nabierają słodkiego smaku. Znakomicie się komponują z serami, rybami i innymi warzywami. Mam też wrażenie, że kulinaria rządzą się takimi samymi prawami jak moda. W zeszłym roku buraczki były bardzo popularne, pojawiały się w wielu przepisach w magazynach i na blogach, a w tym już trochę mniej. Nie wolno jednak o nich zapominać!

Dziś proponuję połączenie pieczonych buraczków z kozim serem sałatkowym, jabłkiem, czerwoną cebulką, pestkami dyni i sosem winegret porzeczkowo- malinowym. Sałatka może dłużej postać, bo nie puszcza wody, wiec można ją z powodzeniem zabrać do pracy i już problem jednej z pięciu porcji warzyw mamy rozwiązany :-)

czas przygotowania: 2,5 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 – 6 osób):

  • 3 buraki średniej wielkości
  • 1 duże jabłko
  • 1 średnia cebula czerwona
  • garść pestek dyni
  • 120 g sera koziego sałatkowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 25 g konfitury z czarnej porzeczki
  • 25 ml octu malinowego
  • 25 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Buraczki myjemy, owijamy szczelnie folią aluminiową (każdy z osobna) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w około 200 st. C do miękkości. W zależności od wielkości buraczków trwa to od 1 h do 3 h.
  2. Upieczone buraczki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Potem obieramy ze skórki i kroimy najpierw na ćwiartki, a potem w cienkie plasterki.
  3. Jabłko myjemy i kroimy podobnie jak buraczki, zaraz po pokrojeniu skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
  4. Cebulę obieramy i kroimy podobnie jak buraczki i jabłka.
  5. Ser kruszymy na kawałeczki.
  6. Pestki dyni prażymy na suchej patelni mieszając, aby się nie przypaliły. Jak się leciutko zarumienią to je zdejmujemy z ognia.
  7. W dużej salaterce przekładamy warstwami buraczki, jabłka, cebulkę, ser i pestki dyni.
  8. Do małego słoiczka z zakrętką wlewamy ocet i dodajemy konfiturę z czarnej porzeczki, wlewamy oliwę i dodajemy sól i pieprz. Słoiczek zamykamy i energicznie nim potrząsając mieszamy całość na jednolity sos.
  9. Sałatkę polewamy sosem i podajemy.
salatka z buraczkow
Print Friendly

Zobacz także: