salatka-z-peczaku-1

Pierwszy raz ta sałatka powstała na Sylwestra. Wyglądało to mniej więcej tak:

Monia: To co robimy na Sylwka? Sałatkę?

Czaro: No tak, z pęczaku.

M: To i ja wiem. Ale z czym ten pęczak ma być?

C: Hmm. Z pesto?

M: Z pesto? Dobra, już nie wymyślaj. Dodam pastę ajvar.

C: No i cebulkę.

M: Cebulkę koniecznie, ale podsmażoną. Będzie bardzo pasowała.

C: Mamy to.

M. Ej, nie żartuj! Będą jeszcze pasowały suszone pomidory. Podsmażone będą jeszcze lepsze.

C: Może oscypek?

M: Do ajvaru? Lepszy będzie mazuriano, mamy jeszcze kawałek.

C: No i jak? Dobra?

M: Poczekaj. Nieźle się zapowiada, ale na pewno trzeba dosolić i dodać trochę oleju.

C: No, całkiem dobra.

M: Jeszcze nie. Brakuje czegoś kontrastowego.

C: Octu winnego?

M: Cytryna będzie lepsza!

C: O! Faktycznie.

M: Dużo cytryny! Dobra.

C: Może coś do koloru? Pietruszka?

M: Nic nie musisz mówić. Właśnie myślałam o niej.

C: Ej! Dobra ta sałatka!

M: Phi. Przecież wiem. Idę wziąć prysznic. Tylko jej nie wyżeraj!!!

 

Większość dań na o!kuchni jest inspirowana przeczytanymi, w książkach, czasopismach lub internecie, przepisami, swobodnymi interpretacjami klasyków lub próbą odtworzenia czego dobrego, co zjadłam w restauracji czy gdzieś w podróży. Tak naprawdę tylko kilka z nich wszystkich mogłabym nazwać autorskimi. Taka jest też ta sałatka i nawet jeśli gdzieś funkcjonuje przepis na podobną to ja go nie widziałam. Zatem koniecznie jej spróbujcie! Od pamiętnego wieczoru sylwestrowego często robię ją jako lunch do pracy. Dzięki pełnym ziarnom pęczaku jest zdrowa i sycąca. No i sama ją wymyśliłam! To znaczy prawie sama, bo ktoś mi stał nad głową i wyżerał z miski 😉

 

okuchnia okuchnia4-6 osób okuchnia1 h
Użyłam:

  • 1 szklanka pęczaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 70 g suszonych pomidorów w oleju
  • 8 łyżek ostrej pasty ajvar
  • 2 łyżki startego sera długo dojrzewającego (użyłam mazuriano)
  • sok z 1 cytryny
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól do smaku
  1. W garnku zagotowujemy 2,5 szklanki wody z dużą szczyptą soli i łyżką masła. Do wrzątku wsypujemy pęczak i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut. Następnie garnek z kaszą owijamy szczelnie gazetą i ręcznikiem i wkładamy do łóżka, pod kołdrę. Kaszę trzymamy w łóżku, aż całkowicie wchłonie wodę i będzie miękka ale sypka.
  2. W czasie dochodzenia kaszy kroimy cebule w drobną kostkę, a suszone pomidory w paski.
  3. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju z pomidorów i podsmażamy na nim cebulę, następnie dodajemy pomidory i jeszcze wszystko razem przesmażamy.
  4. Pietruszkę drobno kroimy.
  5. Kaszę przesypujemy do miski, dodajemy cebulę z pomidorami, pastę ajvar, sok z cytryny i ser. Po wymieszaniu składników próbujemy czy trzeba dosolić.
  6. Gdy sałatka ostygnie to dodajemy natkę pietruszki.

salatka-z-peczaku-2

Print Friendly

Zobacz także: