salatka z peczaku peczak rzodkiewka ogorek cebulka

Kiedyś pęczak kojarzył mi się tylko z przynętą dla ryb. Mój tata zaparzał go w termosie w wieczór poprzedzający wędkowanie. Wyglądał całkiem apetycznie, ale informacja, że mają jeść to ryby zupełnie mnie odstręczała od jego próbowania. Na szczęście moja wiedza na temat uległa zmianie. Pęczak to po prostu nierozdrobniona kasza jęczmienna. Dzięki temu, że ziarna jęczmienia podlegają minimalnej obróbce (pozbawiane są tylko łuski) to zachowują maksimum składników mineralnych, błonnika i ładny wygląd. Pęczak ugotowany na sypko świetnie sprawdza się w sałatkach, warto nim zastąpić tuczący makaron lub biały ryż. Oto pomysł na wiosenną sałatkę z pęczakiem, która świetnie pasuje np. jako lunch w pracy.

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 osoby):

  • 1/2 szklanki pęczaku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 młode cebulki ze szczypiorem
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i cukier do smaku

WYKONANIE:

  1. Pęczak płuczemy na sicie pod bieżącą wodą.
  2. W garnku zagotowujemy1,5 szklanki wody wraz z łyżką oliwy i szczyptą soli. Do  wrzątku wrzucamy pęczak i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie wodę. Następnie garnek owijamy szczelnie ręcznikiem i chowamy na pół godziny „do łóżka”. To stara i sprawdzona metoda na dochodzenie kaszy w łóżku pod kołdrą.
  3. Rzodkiewki i ogórek myjemy i kroimy w  kostkę.
  4. Cebulki myjemy i drobno siekamy wraz ze szczypiorem.
  5. Boczek smażymy na patelni grillowej, aż będzie chrupiący.
  6. Mieszamy oliwę z octem, musztardą, solą i cukrem na jednolity sos.
  7. W misce mieszamy pęczak z pokrojonymi warzywami i sosem. Na wierzchu układamy skwarki.
salatka z peczaku peczak rzodkiewka ogorek cebulka
Print Friendly

Zobacz także: