salatka_z_lososiem

Klasyczne zestawienie ogórka z łososiem i koperkiem w prostej ale efektownej sałatce. Idealna na lato bo lekka i niskokaloryczna. Dobrze się sprawdzi jako przystawka, a z dodatkiem pieczywa może zagrać rolę lunchu lub kolacji. Oczywiście wszystkie zielone składniki sałatki wyrosły na naszej działce. Wiosenna harówka nie poszła na marne, teraz leżymy na hamaku i leniuchujemy, a wszystko PRAWIE samo rośnie (plony można podglądać na bieżąco w naszym foto-notatniku). 
okuchnia okuchnia2-4 osoby  okuchnia15 min b.łatwe
  • 1 duży ogórek
  • 2 garście sałaty (użyłam strzępiastej)
  • 1 dymka pokrojona w krążki
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mały, roztarty ząbek czosnku
  • 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

 

  1. Ogórka myjemy i kroimy obieraczką do warzyw na podłużne plastry.
  2. Mieszamy jogurt z roztartym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Na talerzu układamy umyte i osuszone liście sałaty, na nich podłużne plastry ogórka, potem plastry łososia. Na wierzchu rozrzucamy krążki dymki i całość polewamy jogurtowym dressingiem.

salatka_z_lososiem_

 

Print Friendly

Zobacz także: