Sałatkę przygotowałam z tego, co obecnie jest dostępne w warzywniakach – młodego szpinaku z Włoch, naszej, starej, dobrej gruszki Konferencji, czerwonej cebuli i płatków migdałowych. Skropiłam to wszystko winegretem z brązowym cukrem, zrobiliśmy kilka zdjęć i …po paru minutach po sałatce ostał się tylko ślad oliwy na talerzu : )

czas przygotowania: 15 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (2 osoby):

  • 1 opakowanie młodego szpinaku
  • 1 gruszka Konferencja
  • 1 czerwona cebula
  • garść płatków migdałowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
  • szczypta soli

WYKONANIE:

  1. Szpinak myjemy i dobrze odsączamy z wody. Rozkładamy na dwa talerze.
  2. Gruszkę myjemy, kroimy w cieniutkie plastry, które następnie rozkładamy na liściach szpinaku.
  3. Cebulę kroimy w cienkie piórka i posypujemy nimi plastry gruszki.
  4. Płatki migdałowe chwilę prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi warzywa.
  5. Dokładnie mieszamy ocet winny z solą, cukrem i oliwą (najlepiej wlać do słoiczka i potrząsać).
  6. Polewamy sałatkę sosem i wcinamy ze smakiem.
PORADY: Sałatkę polewamy winegretem tuż przed podaniem, bo inaczej szybko traci jędrność.
Poniżej zdjęcie szpinaku z naszej szklarni. Rośnie jak dziki i mam nadzieję, że zjem go wcześniej niż ślimaki 😉

szpinak
Print Friendly

Zobacz także: