Pytacie o jakiś fajny pomysł na sałatkę świąteczną. Chciałam, żeby z jednej strony była podobna do tej tradycyjnej, a z drugiej zaś strony zupełnie inna. Stąd pomysł na sałatkę z warzyw pieczonych, zamiast gotowanych, inspirowany sałatką Tomasza Jakubiaka, którą przygotowywaliśmy na warsztatach kulinarnych w Poznaniu. Pieczone warzywa zachowują cały swój smak i aromat, a cukier w nich zawarty karmelizuje się i nadaje im fajnej słodyczy. Przełamałam tę słodycz kwaskowym kuskusem i orzeźwiającą miętą.

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (6 osób)

  • 1/2 szklanki kuskusu
  • 2 duże pietruszki
  • 2 duże marchewki
  • 1 średni seler
  • 2 średnie buraczki
  • 2 duże czerwone cebule
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek mięty
  • suszone zioła prowansalskie
  • oliwa
  • ocet balsamiczny z Modeny
  • sól

WYKONANIE:

  1. Warzywa obieramy i kroimy w centymetrową kostkę.
  2. Mieszamy je z dwiema łyżkami oliwy, czterema łyżkami octu balsamicznego i łyżeczką ziół prowansalskich.
  3. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim równomiernie warzywa.
  4. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 min w 200 st. C mieszając od czasu do czasu.
  5. Kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, tak aby poziomy wody był 0,5 cm ponad kaszą. Dodajemy sok z cytryny i lekko solimy.
  6. Upieczone i przestudzone warzywa mieszamy z kuskusem, dodajemy posiekaną miętę i dosalamy całość do smaku.
PORADY:
  1. Sałatkę przechowujemy w lodówce (może stać kilka dni) ale lepiej ją wyjąć nieco wcześniej przed podaniem, aby miała temperaturę pokojową, wtedy lepiej smakuje.
Print Friendly

Zobacz także: