gruszki ser plesniow

Ta sałatka to znakomite i znane połączenie gruszek i błękitnego sera pleśniowego, z dodatkiem młodych, obranych orzechów włoskich i kilku kropel kremu z octu balsamicznego. Sprawia wrażenie prostej ale jest bardzo efektowna. Podajemy ją z białym winem. Sprawdza się na:
– romantyczną kolację,
– niezapowiedzianą wizytę koleżanek,
– przekąskę na imprezach firmowych,
– gdy jestem głodna i mam smak na coś extra!
Gruszki warto skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Aby nie wprowadzać zbyt kwaskowego smaku i zachować słodkawy charakter sałatki mieszam sok z połowy cytryny z odrobiną wody i szczyptą brązowego cukru.

czas przygotowania: 10 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (2 – 4 osoby):

  • 4 gruszki – ulubiony gatunek, ja użyłam Klapsy
  • 200g twardego, błękitnego sera pleśniowego
  • garść młodych, obranych orzechów włoskich
  • łyżeczka kremu z octu balsamicznego
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina wody i cukru

WYKONANIE:

  1. Gruszki obieramy, kroimy w plastry, usuwamy gniazda i polewamy sokiem z cytryny z dodatkiem wody i cukru.
  2. Ser kroimy i układamy calość warstwowo na talerzu.
  3. Posypujemy orzechami i skrapiamy kremem.
gruszki ser plesniow
Print Friendly

Zobacz także: