truskawki grillowany oscypek salata

Uwielbiam oscypki! Nic na to nie poradzę. Maj to idealny okres na ich zakup, jeśli ktoś jest lub mieszka w górach. Ja niestety muszę uwierzyć zapewnieniom sprzedawcy, że te kupione prze ze mnie są oryginalne. Pewnie nie są… Trudno. Smak owczych serów jest znakomity w szczególności gdy są wędzone, nawet jeśli nie pod dachem bacówki, to przynajmniej w porządnej wędzarni. Połączyłam je z ogródkowym zbiorem sałaty i truskawkami. Truskawki są zazwyczaj ozdobą deserów. Dlatego niektórym pomysł zrobienia z nich sosu do sałatki może się wydawać nieco wątpliwy. Mogę tylko doradzić – nie sądźcie po pozorach tylko spróbujcie! Ja się tą sałatką zażerałam. Gdyby ser nie był taki tuczący to pewnie bym wcinała ją przez cały sezon truskawkowy : )

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 osoby):

  • 2 duże garście mieszanki różnych sałat
  • 1/2 kg truskawek
  • 200 g oscypka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny

WYKONANIE:

  1. Sałaty myjemy i osuszamy.
  2. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. 3/4 truskawek kroimy na małe kawałki, wrzucamy do rondelka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy aby puściły sok.
  3. Gdy truskawki puszczą trochę soku można zacząć je gotować na małym ogniu z dodatkiem octu balsamicznego. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Powinien mieć słodko – kwaśny smak. W razie potrzeby dosładzamy bądź dolewamy octu.
  4. Pozostałe truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki.
  5. Oscypka kroimy na 6 – 8 plastrów (ja użyłam małych oscypków po 30 g każdy). Opiekamy na grillu lub patelni grillowej z dwóch stron, aby ładnie się zarumienił.
  6. Na talerze rozkładamy sałatę, na nią kładziemy oscypka, polewamy sosem truskawkowym i ozdabiamy świeżymi truskawkami.
truskawki grillowany oscypek salata
Print Friendly

Zobacz także: