Sałatka z brokułów i kalafiora w jogurtowym dressingu

Dostałam od cioci z Ciechocinka przepis na fajną, jesienną sałatkę. jest bardzo smaczna, lekka a w gruncie rzeczy pożywna. Zrobiłam, sprawdziłam i podaję dalej. No i zdecydowanie polecam!

czas przygotowania: o,5 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokuła
  • 1 sałata lodowa
  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • pęczek koperku
  • ząbek czosnku
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy różyczki kalafiora, a po 10 minutach wrzucamy różyczki brokuła. Gotujemy do czasu, aż będą półtwarde.
  3. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki.
  4. Jajka i pomidory kroimy na ćwiartki.
  5. Na półmisku układamy pokruszone liście sałaty.
  6. Na sałacie układamy jajka i pomidory, a na nich różyczki kalafiora i brokuła.
  7. Jogurt mieszamy z majonezem, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
  8. Sałatkę polewamy sosem i posiekanym koprem.
Sałatka z brokułów i kalafiora w jogurtowym dressingu
Print Friendly

Zobacz także: