Sałatka tunezyjska jest orzeźwiająca i sycąca jednocześnie. To świetny pomysł na lunch w słoneczny, ciepły dzień taki jak dziś : )

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

1 puszka tuńczyka w oleju, 2 jajka, 1 ogórek wężowy, 1 papryka czerwona, 1 papryczka peperoni, 2 duże pomidory, 1 duża czerwona cebula, 1 cytryna, 10 czarnych oliwek, 1 łyżka kaparów, pół pęczka mięty, 2 łyżki octu winnego, 6 łyżek oliwy, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Ogórka, paprykę i pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
  2. Peperoni, cebulę i miętę drobno siekamy i wrzucamy do miski.
  3. Warzywa mieszamy z octem, oliwą, pieprzem i solą.
  4. Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju i wykładamy na warzywa.
  5. Jajka gotujemy na twardo, schładzamy, kroimy w plastry i układamy na warstwie tuńczyka.
  6. Wierzch sałatki posypujemy kaparami i oliwkami oraz dekorujemy plastrami cytryny.
  7. Sałatkę przed podaniem należy lekko schłodzić.


Print Friendly

Zobacz także: