Chociaż kwiecień nie rozpieszcza nas pod względem urodzaju owoców, to można trafić czasem na dostawy czegoś świeżego i w miarę dojrzałego. Wczoraj na przykład, zupełnie niespodziewanie, upolowałam pięknego, dojrzałego ananasa za 2 zł! Od razu korzystam z takiej okazji i kupuję bez zastanowienia. Wcinam właśnie tego ananasa bez zbędnych dodatków, bo sam w sobie jest doskonały, a Wam podaję przepis na przepiękną sałatkę z owoców „upolowanych” parę dni temu 😉

P.S. Truskawki niestety były z Hiszpanii i mimo ich obłędnego wyglądu, smak pozostawiał wiele do życzenia…

czas przygotowania: 0,5 h

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (6 osób):

  • 1 mały melon lub 1/2 dużego
  • 0,5 kg truskawek
  • 3 kiwi
  • 10 – 15 owoców liczi
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki miodu

WYKONANIE:

  1. Wszystkie owoce myjemy.
  2. Z melona usuwamy pestki i wydrążamy za pomocą łyżeczki lub łyżki do melona, tak aby powstały kulki.
  3. Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy je na mniejsze kawałki.
  4. Kiwi obieramy i kroimy w półplasterki.
  5. Liczi obieramy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestki.
  6. Wszystkie owoce wrzucamy do miski.
  7. Z soku z cytryny i miodu robimy słodko – kwaśny dressing i polewamy nim sałatkę.
  8. Mieszamy i od razu podajemy.
PORADY: Sałatka jest dość trwała, więc można ją kilka godzin przechowywać w lodówce bez większej szkody dla jej wyglądu, ale zdecydowanie najlepiej prezentuje się podana zaraz po przygotowaniu.
Print Friendly

Zobacz także: