Będąc w Nicei jakoś nie miałam okazji spróbować oryginalnej sałatki nicejskiej, bo wcale nie stanowi ona żelaznego punktu tamtejszych menu. Zatem postanowiłam w domu nadrobić tę zaległość. Nieco zmodyfikowałam przepis nadając jej polskiego charakteru poprzez dodanie wędzonego pstrąga i eliminację anchois, które nie każdy przecież lubi.

czas przygotowania: 30 min.

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 małe opakowanie mieszanki sałat,
  • 1 świeży ogórek,
  • 3 pomidory,
  • 3 jajka,
  • około 250 g fasolki szparagowej,
  • 1 mały pstrąg wędzony lub 1/2 dużego
  • garść czarnych oliwek,
  • kilka listków bazylii,
  • 2 łyżki jasnego octu winnego,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól, pieprz i cukier do smaku

WYKONANIE:

  1. Jajka gotujemy na twardo, chłodzimy i obieramy.
  2. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  3. Sałatę wrzucamy do dużej miski.
  4. Ogórka obieramy, kroimy w plasterki i układamy na sałacie.
  5. Pomidory myjemy, kroimy w ósemki i układamy na ogórkach.
  6. Fasolkę kroimy na pół i układamy na pomidorach.
  7. Jajka kroimy w ósemki i układamy na fasolce.
  8. Pstrąga dzielimy na małe kawałki i kładziemy je na jajkach.
  9. Oliwki przekrawamy na pół i rozrzucamy po wierzchu sałatki.
  10. Bazylię drobno siekamy i posypujemy nią sałatkę.
  11. Do małego słoiczka z zakrętką wlewamy ocet, musztardę, oliwę, sól, pieprz i cukier. Słoiczek zamykamy i energicznie nim potrząsamy do uzyskania jednolitego sosu.
  12. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.



 

Print Friendly

Zobacz także: