Znowu nam obrodziły boczniaki cytrynowe, więc podrzucam pomysł na ich wykorzystanie wszystkim tym, którzy postanowili bawić się w ich domową hodowlę. Natomiast pozostali mogą użyć zwykłych boczniaków zakupionych w sklepie, choć to jednak nie to samo… :-)

czas przygotowania: 20 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 1 opakowanie roszponki
  • 2 pomarańcze
  • kilka boczniaków cytrynowych
  • 1 opakowanie fety
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Roszponkę myjemy, osuszamy i wrzucamy do miski.
  2. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy grzyby, lekko solimy, pieprzymy i krótko smażymy z obu stron na dużym ogniu. Po usmażeniu przekładamy na talerz aby ostygły.
  4. Fetę kroimy w kostkę i wrzucamy do sałaty.
  5. Jedną pomarańczę dzielimy na cząstki, usuwając błony. Obrane cząstki wrzucamy do sałaty.
  6. Wyciskamy sok z drugiej pomarańczy, dodajemy do niego ocet winny, szczyptę soli i pozostałą oliwę, mieszamy aby powstał dressing pomarańczowy.
  7. Ostudzone grzyby wrzucamy do reszty składników, polewamy dressingiem i razem mieszamy.
Print Friendly

Zobacz także: