ryz z owocami morza

Nie można być nad oceanem i nie jeść owoców morza, tych kupionych na targu, w sklepie, czy w restauracji. To własnie tutaj są świeże, pachną oceanem i niebiańsko smakują. Przepisów na nie jest wiele, a ja staram się wykorzystywać te lokalne, z miejsc, w których akurat przebywam. Kuchnia portugalska jest prosta ale bardzo smaczna. Jej podstawą w regionach nadmorskich są ryby i owoce morza przygotowywane w nieskomplikowany, niejednokrotnie jednogarnkowy sposób. Kilka składników i aromatyczny obiad gotowy…

czas przygotowania: 40 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • 1 kg mieszanych owoców morza (mogą być mrożone)
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Owoce morza płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy do dużego garnka, zalewamy 4 szklankami zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut pod przykryciem.
  2. Ugotowane owoce morza (muszle małży powinny być otwarte, a krewetki różowe) wyjmujemy łyżką cedzakową do miski i odstawiamy na bok.
  3. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią czosnek, chwilę go podsmażamy mieszając.
  4. Do wody po gotowaniu owoców morza wsypujemy ryż, wrzucamy pół pęczka pietruszki (w całości), szczyptę soli oraz czosnek wraz z oliwą. Gotujemy pod przykryciem, aż ryż wchłonie niemal cały płyn.
  5. Wyjmujemy pietruszkę, a wrzucamy owoce morza. Chwilę jeszcze gotujemy, aby wszystko się podgrzało.
  6. Podajemy posypane świeżo mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
ryz z owocami morza
Dołączam kilka pocztówek z nad Atlantyku, jako usprawiedliwienie braku aktywności na blogu. Odpoczywam, jem pyszne rzeczy, czasami gotuję, a co ugotuję to fotografujemy. Jednak wszystko uzupełnię później, bo mam ograniczony dostęp do internetu i w sumie się z tego cieszę. Pozdrawiam!

Print Friendly

Zobacz także: