fasolka-z-ryzem-i-kurczakiem

Pomysł na prosty i lekki obiad. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a swój smak zawdzięcza dużej ilości estragonu. Latem zioła dodaję garściami do wielu potraw. Są one pełne słońca, deszczu i wiatru. Mają lepszy smak od tych doniczkowych z supermarketu czy suszonych z  torebki. Owady podzielają moje zdanie i ciągle kręcą się przy zielniku. W szczególności upatrzyły sobie miętę, na jej kwiatach ciągle przesiaduje chmara motyli. Są piękne! Nie wiem jak można je łapać i nadziewać na szpilki?!
okuchnia okuchnia2 osoby  okuchnia45 min łatwe
  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 300 g oczyszczonej fasolki szparagowej
  • 100 g ryżu (pół szklanki)
  • 2 małe cebule
  • 1 mały, roztarty ząbek czosnku
  • duża garść estragonu
  • garść natki pietruszki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego do gotowania ryżu + trochę do dodania
  • olej rzepakowy do smażenia kurczaka
  • sól i pieprz do smaku

 

  1. Filet z kurczaka myjemy, kroimy na duże kawałki, a następnie doprawiamy roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony estragon i odstawiamy na jakiś czas aby przeszedł aromatami (zostawiłam na noc w lodówce).
  2. Gotujemy w klarownym bulionie ryż – używamy dwa razy tyle bulionu co ryżu.
  3. W drugim garnku, w osolonej wodzie, gotujemy fasolkę szparagową.
  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  5. Gdy wszystko jest ugotowane to na patelni, na oleju, podsmażamy cebulę, a następnie kurczaka.
  6. Potem do kurczaka dodajemy ryż i fasolkę. Nadal podsmażamy dolewając trochę bulionu aby całość nie była zbyt sucha.
  7. Przed podaniem dodajemy trochę świeżego estragonu oraz natkę pietruszki.

fasolka-z-ryzem-i-kurczakiem_

Print Friendly

Zobacz także: