W trakcie przygotowań do Świąt czasami nie ma czasu na kuchenne eksperymenty, wtedy każdy sięga po sprawdzone przepisy, żeby mieć pewność, że wszystko się uda i czas poświęcony na gotowanie nie pójdzie na marne. Ryba po grecku to klasyk, a w dodatku ma niewyszukane składniki, jest prosta w przygotowaniu (szczególnie jeśli wspomaga nas robot kuchenny) i nie ma prawa się nie udać. Zatem do dzieła!

czas przygotowania:  2 h

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (8 osób):

  • 1 kg ryby mrożonej (morszczuk lub mintaj)
  • 3 duże cebule
  • 3 duże marchwie
  • 2 duże pietruszki
  • 1 mały seler
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia ryby
  • oliwa do smażenia warzyw
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • kilka listków bobkowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, cukier i pieprz do smaku
  1. Rybę uprzednio rozmrażamy i odsączamy z wody. Przyprawiamy solą i ostrą papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron i wykładamy na ręcznik kuchenny aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  2. Warzywa myjemy i obieramy.
  3. Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwą, posypujemy kminem rzymskim, solą i cukrem i smażymy, aż zmięknie.
  4. Pozostałe warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do cebuli. Podsmażamy mieszając.
  5. Do warzyw wlewamy około pół szklanki wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wodę jeśli wyparuje. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, cukrem (jeśli warzywa są zbyt kwaśne) i pieprzem.
  6. W półmisku układamy warstwami rybę i warzywa. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dwa dni.
Print Friendly

Zobacz także: