rustykalna-tarta-z-jagodami

Prosta, a wręcz przaśna w formie ale obłędna w smaku. Wyrabiana ręcznie i pieczona bez foremki. Rustykalna tarta z jagodami nie wymaga wprawy w pieczeniu, wyspecjalizowanego sprzętu cukierniczego ani szczególnego wysiłku, a zachwyca wszystkich, którzy jej spróbowali. Dzisiaj od rana chodziłam w pracy z fioletowymi zębami bo zjadłam kawałek tarty do porannej kawy, ale co tam, poświęciłam swój look na rzecz wybornego śniadanka. Było warto!
okuchnia okuchnia4-6 osób okuchnia1,5 h łatwe
NA CIASTO:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • trochę  bardzo zimnej wody

NA WIERZCH:

  • 3,5 szklanki jagód*
  • 0,5 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • otarta skórka z limonki
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

*Można użyć jagód leśnych lub kamczackich. Ja użyłam tych drugich, bo mam trzy krzaczki na działce i dzięki temu znam ich smak. Niestety nie owocują jeszcze zbyt obficie, więc musiałam kupić jagód do ciasta.

  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, cukier i siekamy razem z masłem. Następnie zagniatamy ciasto dolewając po trochu bardzo zimnej wody, aż będzie elastyczne. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Jagody dokładnie płuczemy pod bierzącą wodą i odsączamy z jej nadmiaru na sicie. Przesypujemy do miski i mieszamy z cukrem, mąką i skórką z limonki.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na sporym arkuszu ciasta do pieczenia na placek grubości około 0,5 cm.
  5. Na środek ciasta wykładamy przygotowane jagody pozostawiając od brzegu około 4 cm wolnego ciasta. Ten brzeg zawijamy do środka tarty.
  6. Ciasto wraz z papierem przekładamy na dużą blachę i wkładamy do piekarnika.
  7. Pieczemy około 50 min w 180 st. C, przy czym przez pierwsze 40 min używamy tylko dolnej grzałki, a pod koniec pieczenia włączamy dodatkowo górną grzałkę aby przyrumienić wierzch.

rustykalna-tarta-z-jagodami_

Print Friendly

Zobacz także: