Czy nam się to podoba, czy nie, ale jest chłodno i przez najbliższe kilka miesięcy lepiej nie będzie. Znam kilka dobrych sposobów na rozgrzewkę: gorącą kąpiel, kota – pieszczocha, łóżko z pierzyną i rosół z imbirem. Można stosować kilka metod naraz ale kombinacja kąpieli z kotem jest ryzykowna 😉

czas przygotowania: 4 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (6-8 osób):

  • 1 kura rosołowa
  • kawałek wołowiny (około 200 g)
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 żółte cebule w łupinkach
  • kawałek korzenia imbiru
  • 4 listki laurowe
  • 4 liście lima kaffir
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól
  • 4 litry wody
  • makaron gryczany
  • natka pietruszki
  1. Do dużego garnka wkładamy umytą kurę i mięso wołowe, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy.
  2. Zbieramy szum z powierzchni wywaru za pomocą łyżki cedzakowej.
  3. Garnek przestawiamy na najmniejszy palnik kuchenki, pod którym również płomień zmniejszamy tak, aby zupa ledwie się gotowała pod przykryciem.
  4. Do zupy dodajemy przyprawy.
  5. Warzywa i imbir obieramy (za wyjątkiem cebuli), myjemy i w całości lub w większych kawałkach i przekładamy do garnka.
  6. Rosół gotujemy na malutkim ogniu przez 3 – 4 godziny.
  7. Po ugotowaniu wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przelewamy przez sito.
  8. Podajemy z ugotowanym makaronem gryczanym i posiekaną natką.
Print Friendly

Zobacz także: