Podobną przystawkę jedłam na tegorocznej sylwestrowej imprezie w Krzywej Wieży w Toruniu. Połączenie smaku wędzonego łososia z sosem teriyaki okazało się strzałem w dziesiątkę.

czas przygotowania: 60 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (2 porcje):

4 plastry wędzonego łososia, serek almette o smaku pomidorowym, sos teriyaki, liście sałaty, sok z 1/2 cytryny, cząstki cytryny do ozdoby, pieprz mielony

WYKONANIE:

  1. Plastry łososia układamy w głębokim talerzu i zalewamy sosem teriyaki. Odstawiamy na co najmniej pół godziny.
  2. Każdy plaster wyrównujemy nożem wzdłuż dłuższego boku, aby po zwinięciu roladka chciała stać pionowo.
  3. Plastry smarujemy po jednej stronie cienką warstwą serka almette i zwijamy w roladki.
  4. Na każdym talerzu układamy liść sałaty, ustawiamy na nim po dwie roladki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy mielonym pieprzem i podajemy ozdobione cząstkami cytryny.


Print Friendly

Zobacz także: