rolada-z-rabarbarem1

Moje truskawki jeszcze nie dojrzewają zbyt intensywnie, pewnie dlatego, że rosną trochę w cieniu. Za to rabarbar szaleje! Muszę za nim nadążyć, żeby się nie zmarnował, więc nagotowałam soku, a z tego co mi jeszcze zostało zrobiłam nadzienie do rolady bezowej. Przepis na nią mam od koleżanki z pracy (mojej imienniczki), tyle że w jej wersji była to rolada truskawkowa. Zachwyciła mnie swoją lekkością i pięknym wyglądem, więc dręczyłam Monikę o zdradzenie receptury. Przećwiczyłam ją trzy razy, wprowadziłam swoje modyfikacje, a dziś podaję dalej.
okuchnia okuchnia 4-6 osób okuchnia3 h
 
NA ROLADĘ BEZOWĄ:

  • 5 białek z jaj
  • 220 g białego, drobnego cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 arkusze papieru do pieczenia
  • olej do smarowania
  • cukier puder do posypania

NA KREM:

  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru

NA KONFITURĘ:

  • 250 g łodyg rabarbaru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka czystej pektyny lub fixu do dżemów

 

  1. Białka wstępnie ubić na pianę, a następnie, nie przerywając ubijania, powoli wsypać cukier wymieszany ze skrobią ziemniaczaną i wlać sok z cytryny. Ma powstać gęsta, kremowa piana (ale niezbyt sztywna).
  2. Dużą blachę z piekarnika (tę wsuwaną) wykładamy arkuszem papieru do pieczenia i smarujemy cienką warstwą oleju. Wykładamy na papier ubitą pianę i rozprowadzamy równomiernie (szpatułką lub szerokim nożem) po całej powierzchni papieru.
  3. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C na około 25 minut. Beza ma być lekko wysuszona z wierzchu i miękka w środku. Nie może zbytnio wyschnąć bo popęka przy zwijaniu.
  4. Drugi arkusz papieru wysypujemy cukrem pudrem i przekładamy na niego upieczoną bezę – wierzchem na cukier puder. Póki ciepła odklejamy z niej papier, na którym się piekła. Odstawiamy do ostygnięcia.
  5. W międzyczasie robimy konfiturę rabarbarową. Łodygi rabarbaru myjemy i ewentualnie obieramy z łykowatej skórki, kroimy na kawałki. Wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem z pektyną, dolewamy odrobinę wody i wstawiamy na mały ogień. Gotujemy mieszając, aż powstanie gęsta konfitura. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  6. Ucieramy w dużej misce serek z cukrem pudrem na jednolitą masę, a śmietankę ubijamy. Dodajemy śmietankę do serka i delikatnie acz dokładnie mieszamy wszystko razem. Krem przechowujemy w lodówce.
  7. Ostudzony blat bezowy smarujemy równomiernie kremem, zostawiając margines około 3 cm wzdłuż jednego, krótszego boku.
  8. Konfiturę rabarbarową kładziemy mniej więcej w 1/3 szerokości mierząc od brzegu wysmarowanego kremem, wzdłuż krótszego boku.
  9. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku zaczynając od brzegu wysmarowanego kremem. W ten sposób nakładając i zwijając będziemy mieć nadzienie mniej więcej w środku rolady.
  10. Schłodzić dobrze przed podaniem.

rolada-z-rabarbarem2

Print Friendly

Zobacz także: