czas przygotowania: 60 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

300 g ryżu do risotto (vialone, arborio lub carnaroli), 50 g masła, 2 duże cebule, 1 szklanka białego wina, 1 litr bulionu drobiowego, 100 g surowego wędzonego boczku, 300 g kurek świeżych lub rozmrożonych, 1 puszka krojonych pomidorów, mały kartonik słodkiej śmietanki 18%, 100 g sera Grana Padano, pęczek pietruszki, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  2. W dużym rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia.
  3. Dodajemy ryż i krótki obsmażamy.
  4. Zalewamy winem i gotujemy ciągle mieszając aż ryż go wchłonie. Wtedy zaczynamy stopniowo, partiami (około 1/4 szklanki), dolewać bulion i nie przerywamy mieszania. Jak ryż wchłonie jedną partię bulionu wtedy dolewamy następną. Postępujemy tak aż ryż wchłonie cały płyn. Powinien być wtedy miękki i kremowy ale nierozgotowany.
  5. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.
  6. Do boczku dodajemy kurki i obsmażamy.
  7. Dolewamy puszkę pomidorów, śmietankę i wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki. Gotujemy 5 minut.
  8. Wlewamy sos z kurkami do ryżu, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach i posypujemy nim risotto.
To zdecydowanie najlepszy przepis na risotto jaki znam. Pochodzi z książki „Wyśmienita kuchnia włoska” i zarówno ten, jak i kilka innych przepisów z tej książki stanowi ścisłą czołówkę moich ulubionych potraw.
Print Friendly

Zobacz także: