rabarbar-zapiekany-pod-migdalowa-pierzynka

Rabarbar zapiekany pod migdałową pierzynką to deser do jedzenia na ciepło. Wtedy jest zdecydowanie najlepszy. Na upały jakoś nie musimy na razie narzekać, więc wydaje mi się, że przepis jest jak najbardziej na czasie. Migdałowa pierzynka jest lekka i puszysta, a rabarbarowy spód kwaśno – słodki i gorący.
okuchnia okuchnia2-4 osoby okuchnia45 min łatwe
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 10 dag masy marcepanowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • garść płatków migdałowych
  1. Włączamy piekarnik na 200 st. C.
  2. Rabarbar myjemy, obieramy z łykowatej skórki i kroimy w dwucentymetrowe kawałki.
  3. Naczynie żaroodporne (ja użyłam dwóch naczyń o wymiarach 10×17 cm) smarujemy masłem.
  4. Rabarbar mieszamy z cukrem, przekładamy do żaroodpornych naczyń i wkładamy do piekarnika na około 10 min żeby rabarbar puścił sok. Następnie wyjmujemy z piekarnika i zlewamy nadmiar soku.
  5. Masę marcepanową ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  6. Oddzielamy żółtka od białek.
  7. Żółtka ucieramy z masą marcepanową. Wystarczy utrzeć drewnianą łyżką w misce, aż powstanie jednolita masa.
  8. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po trochu do masy z żółtek delikatnie mieszając.
  9. Masę wykładamy na podpieczony rabarbar i posypujemy z wierzchu płatkami migdałowymi.
  10. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy w 200 st. C przez około 20 minut. Chodzi o to aby kołderka nabrała ciemnozłotego koloru.
  11. Podajemy na ciepło.

rabarbar-zapiekany-pod-migdalowa-pierzynka_

Print Friendly

Zobacz także: