Po udanych połowach, przez mojego tatę, pstrąga spod lodu mam dwie szuflady zamrażarki wypełnione po brzegi tymi rybami. Wybaczcie, że będę Was zanudzała przepisami na pstrągi ale muszę coś z nimi zrobić :-)  Najtrudniejszym zadaniem w tym daniu jest filetowanie ryby. Do tego niezbędny jest odpowiedni nóż. Na szczęście można kupić gotowe filety. Zdjęcie skóry nie jest bardzo trudne, ewentualnie można ją zostawić i oddzielić od niej mięso dopiero na talerzu. Pieczarki mam z własnej hodowli, rosną w kartoniku pod kuchennym blatem.

czas przygotowania: 1,5 h

stopień trudności: dość trudne

SKŁADNIKI (4  osoby):

  • 2 duże pstrągi
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Pstrągi myjemy i filetujemy, czyli usuwamy kręgosłup i zdejmujemy skórę lub kupujemy gotowe filety. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy.
  3. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
  4. Pieczarki oczyszczamy i również drobno kroimy.
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę z dwiema łyżkami masła i wrzucamy cebulę, smażymy, aż stanie się szklista, wtedy dosypujemy pieczarki i całość dobrze przesmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy solą i pieprzem.
  6. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, odparowujemy, dodajemy dwie łyżki masła, śmietankę i szczyptę gałki muszkatołowej i ugniatamy na gładkie puree.
  7. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, a na jego dnie kładziemy filety z pstrąga. Przykrywamy je warstwą pieczarek oraz warstwą puree. Jeżeli chcemy aby danie ładnie wyglądało to możemy do nakładania puree użyć szprycy cukierniczej.
  8. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 1/2 h. Żeby przyrumienić z wierzchu ziemniaki możemy na chwilę włączyć spiralę grillową.
Pstrąg zapiekany z pieczarkami i puree ziemniaczanym 3
Print Friendly

Zobacz także: