pstrag zapiekany z borowikami i serem

W piątki jestem padnięta, a po powrocie z pracy jestem wściekle głodna i w grę wchodzi tylko odgrzewanie jakiegoś, wcześniej przygotowanego, obiadu. Wczoraj, jako zapobiegliwa gospodyni, przygotowałam zapiekane filety z pstrąga, a dziś wystarczyło tylko je odgrzać w piekarniku i przygotować sałatę. Uff… kieliszek białego wina i wreszcie można zacząć weekend!

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI ( 2 osoby):

  • 2 filety z pstrąga
  • 400 g borowików (użyłam mrożonych)
  • 1 duża cebula
  • 100 g żółtego sera o ostrym smaku
  • pół cytryny
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do posypania
  • sól i pieprz
WYKONANIE:
  1. Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, kładziemy filety skórą do dołu, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 10 minut. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego, również skórą do dołu.
  3. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy borowiki i razem przesmażamy przez około 5 minut.
  4. Wykładamy grzyby z cebulą na pstrągi i posypujemy tartym serem.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy przez około 20 minut.
  6. Podajemy posypane natką pietruszki.
  • pstrag zapiekany z borowikami i serem
Print Friendly

Zobacz także: