Jak na córkę wędkarza przystało, mam zamrażarkę wypełnioną pstrągami złowionymi spod lodu – piękne, kilogramowe sztuki. Dzisiaj przestawiam znakomity przepis na pstrąga w sosie z marynowanym, zielonym pieprzem. 

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: dość trudne

SKŁADNIKI (2 osoby):

  • 2 pstrągi lub filety z pstrąga
  • 1 cebula
  • 50 ml białego wina
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 2 łyżki ziaren zielonego pieprzu w zalewie
  • 1 łyżka masła
  • oliwa do smażenia
  • sól i świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE:

  1. Pstrągi filetujemy i przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
  2. Cebulę siekamy bardzo drobno.
  3. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie cebulkę. Smażymy 2 minuty do zeszklenia.
  4. Dodajemy bulion i białe wino. Gotujemy na małym ogniu, aż  cebulka będzie miękka.
  5. Dodajemy śmietanę oraz odsączony i delikatnie rozgnieciony pieprz. Gotujemy, aż sos nieco zgęstnieje.
  6. Rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy na niej filety.
  7. Usmażoną rybę podajemy z sosem w towarzystwie sałaty.
Print Friendly

Zobacz także: