ciasteczka_orzechowe_1

Od długiego czasu nie było żadnego wpisu na o!kuchni. Ugotowałam w tym czasie dużo fajnych rzeczy, ale nie chciało nam się ani robić zdjęcia ani nic pisać. Mieliśmy o!kuchniowy urlop. Należał się!
O!kuchnia jest tylko moim hobby, bo praca zawodowa i domowe obowiązki pochłaniają mnóstwo czasu.Paradoksalnie wolny czas znalazłam w walentynki. Naszła mnie ochota na coś dobrego. Zakupy mieliśmy zaplanowane dopiero na sobotę, a tu piątek wieczór i lodówka pusta. W efekcie przeszukania kuchennych zakamarków miałam do dyspozycji kostkę masła, torebkę mielonych orzechów, resztę mąki pełnoziarnistej i trochę cukru. Podjęłam ryzyko zrobienia z tego ciastek i zaskoczyłam samą siebie – wyszły doskonale kruche i przepyszne. Wybór kształtu ciastek był tego dnia oczywisty. Muszę przyznać sama przed sobą, że brakowało mi tego pisania. Tego momentu, gdy z przyjemnością dzieliłam, się tym co powstało w mojej kuchni. Mobilizacji do szukania ciekawych przepisów i zdobywania wiedzy o tym co jem. Ze względu na moją angażującą pracę wpisy będą pojawiały się rzadziej niż kiedyś ale mam nadzieję, że nie zniechęci to Was do zaglądania tutaj.
okuchnia   okuchnia45 min
  • 20 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20 dag mielonych orzechów laskowych
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru trzcinowego demerara
  1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy orzechy, a następnie przesianą mąkę.
  2. Zagniatamy jednolite ciasto.
  3. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek grubości 0,5 cm i wycinamy z niego ciastka o dowolnym kształcie.
  4. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 20 minut, aż się zezłocą.

ciasteczka_orzechowe_2

 

ciasteczka_orzechowe_3

Print Friendly

Zobacz także: