Zupa z białych szparagów z chipsami serowymi

Delikatna i aksamitna zupa – krem z białych szparagów. Podawana z ostrymi i chrupiącymi chipsami serowymi. To kolejna propozycja na tegoroczne danie ze szparagami. Uwielbiam zupy krem za to, że tak szybko się je robi. Pół godziny i obiad gotowy.

Dziś nie mogłam wysiedzieć w pracy na tyłku przez 8 godzin. Za oknem piękne słońce i wiatr, a ja tkwię bez sensu za tym komputerem. Gdy tylko zegar na kościelnej wieży odbębnił szesnastą to ruszyłam do wyjścia. Na zewnątrz, do ogrodu, na to słońce i wiatr. Na kolację czekała na odgrzanie gotowa zupa. Pycha!

okuchnia okuchnia2-3 osoby okuchnia40 min łatwe
NA ZUPĘ:

  • 1 duży pęczek białych szparagów (ok. 600 g)
  • 4 ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12%
  • dwie szczypty gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

NA CHIPSY:

  • 50 g twardego, dojrzałego sera – w/g upodobań – parmezan, grana padano, pecorino
  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i obieramy.
  3. Do garnka wlewamy 1 litr bulionu warzywnego i dodajemy ziemniaki. Gotujemy 5 min.
  4. Następnie dodajemy pokrojone w duże kawałki szparagi, dwie szczypty gałki muszkatołowej i gotujemy wszystko, aż będzie miękkie – ok. 15 min.
  5. W tym czasie ścieramy na drobnej tarce ser i robimy chipsy. Można je zrobić na patelni lub w piekarniku, piekąc pod grillem na pergaminie. Starty ser nakładamy na patelnię lub papier łyżką, formując owalne, płaskie kształty o grubości ok. 3-4 mm. Podgrzewamy, aż ser się roztopi, połączy i nabierze złotego koloru. Gdy już się zezłocą to czekamy, aż ostygną i stwardnieją. Takie chipsy nadają się jako dodatek do zup, sałatek lub jako przekąska.
  6. Gdy szparagi i ziemniaki będą miękkie miksujemy je, dodajemy śmietanę oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
  7. Zupę podajemy z serowymi chipsami. Smacznego!

Zupa z białych szparagów z chipsami serowymi

Print Friendly

Zobacz także: