Pory po prowansalsku

Te piękne pory przyrządził mój facet. Byłam pod wrażeniem dopóty, dopóki się nie dowiedziałam, że to jego Eks robiła takie… Jakoś od razu przestały mi smakować 😉

czas przygotowania: 1/2 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (3 osoby):

  • 6 porów
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula ze szczypiorkiem
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju z orzechów
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka suszonych lub kilka gałązek świeżych ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  1. Pory myjemy, odcinamy brzydkie końce zielonych liści i gotujemy w osolonym wrzątku przez 20 minut.
  2. Pomidorki przekrawamy na pół i podsmażamy na patelni grillowej.
  3. Cebulę, szczypior i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju orzechowym. Pod koniec smażenia wlewamy ocet i wsypujemy zioła. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Na półmisek wykładamy pory, posypujemy je połówkami pomidorków i polewamy sosem.
Print Friendly

Zobacz także: