pomidory kurki oscypek jaja przepiorcze
Kurki musiały chwilę poczekać gdyż o prawdziwego oscypka na Kujawach trudno. Dlatego w ostatni weekend wybrałam się na Festiwal Smaku w Grucznie aby porządnie się zaopatrzyć, nie tylko w oscypki, ale też w inne, bardzo dobre sery (najbardziej przypadły mi do gustu owcze z mazurskiego Rancza Frontiera oraz krowie i kozie z dolnośląskiej Malinowej Zagrody). Na festiwalu było też wiele interesujących produktów regionalnych – wędzone ryby, przetwory z owoców i warzyw, soki, nalewki, produkty mięsne… Polecam osobom ceniącym smak i jakość oraz doceniającym regionalne produkty.
Dzisiejsza propozycja została zainspirowana jesiennym klimatem kilku wcześniejszych dni sierpnia, spacerem po lesie i zbieraniem grzybów, porządkami w grządkach, pochmurną pogodą. Polecam przy kolejnych, pewnie już wrześniowych grzybozbiorach.

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (na 7 pomidorów):

  • 7 średnich pomidorów
  • 2 i 1/2 szklanki kurek
  • 2 średnie cebule
  •  ok. 150 g oscypka
  • 7 jaj przepiórczych
  • świeży (lub suszony) cząber
  • 2 łyżki masła
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
  1. Wrzucamy kurki na patelnię i chwilę podgrzewamy aby odparowały nadmiar wody, a następnie dodajemy masło, trochę oliwy i drobno pokrojoną cebulę. Całość porządnie doprawiamy cząbrem, solą i pieprzem – farsz musi być wyrazisty.
  2. Gdy farsz jest już gotowy zabieramy się za pomidory. Odcinamy ich wierzch – tam gdzie są szypułki i wydrążamy środek pozbywając się miąższu. Trzeba uważać aby nie uszkodzić ścianek.
  3. Uduszone kurki, który trochę przestygły, mieszamy z drobno startym oscypkiem i tak powstałym farszem nadziewamy pomidory pozostawiając trochę miejsca na jajko.
  4. Pomidory przekładamy do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i podgrzewamy ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  5. Następnie wyjmujemy całość i do każdego pomidora wbijamy po jednym, przepiórczym jajeczku. Wszystkie posypujemy z wierzchu solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i ponownie zapiekamy ok. 10 min.
  6. Długość zapiekania pomidorów oceńcie w tych dwóch fazach sami, w pierwszej chodzi o to aby pomidory i farsz należycie się przegrzały i były gorące w środku, a w drugiej całość musi się zapiec z jajkiem. Pomidory mogą być różne więc czas ich zapiekania również może się nieco różnić. Całość może wydawać się czasochłonna, ale taka nie jest a efekt… ymmmm… naprawdę polecam!
pomidory kurki oscypek jaja przepiorcze
Print Friendly

Zobacz także: