Coraz bardziej ograniczam ilość wieprzowiny w swoim menu, jako, że to czerwone i tłuste mięso ale podobno polędwiczka wieprzowa zawiera niewiele cholesterolu, w porównaniu z innymi częściami świni, a w dodatku szybko się smaży i świetnie smakuje. Połączenie z gruszką i oscypkiem jest rewelacyjne, a odrobina konfitury żurawinowej do mięs sprawia, że całość tworzy wyszukane danie na weekend.

czas przygotowania: 0,5 h

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 gruszki
  • 1  oscypek lub ser tego typu
  • konfitura żurawinowa do mięs
  • sól i świeżo mielony pieprz

WYKONANIE:

  1. Polędwiczki kroimy na grube plastry i rozbijamy lekko pięścią, posypujemy z obu stron solą i pieprzem.
  2. Gruszki i ser kroimy na tyle plastrów ile mamy kawałków mięsa.
  3. Patelnię grillową rozgrzewamy i najpierw podsmażamy na niej gruszkę aby lekko zmiękła (gruszka nie powinna się rozpadać). Gotowe plastry gruszki przekładamy na talerz.
  4. Na tej samej patelni układamy plastry polędwiczki i smażymy na dużym ogniu po dwie minuty  z każdej strony. Wyłączamy ogień pod patelnią. Na każdym kawałku wieprzowiny kładziemy plasterek gruszki oraz sera.
  5. Patelnię wkładamy do piekarnika na najniższy poziom i włączamy grill. Pieczemy, aż ser będzie złoty. Jeśli patelnia ma plastikową rączkę to nie wkładamy jej do piekarnika, tylko mięso przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową.
  6. Podajemy wraz z konfiturą żurawinową.

Print Friendly

Zobacz także: