placki z cukinii i oscypka 
Pewnie narażę się wielu osobom zwierzając się, że nie lubię placków ziemniaczanych. To powszechnie lubiane w Polsce danie mogłoby dla mnie nie istnieć. Za to placuszki z cukinii to zupełnie co innego. Robi się je błyskawicznie, bo niczego nie trzeba obierać (obierania ziemniaków też nie cierpię), nie nasiąkają tak tłuszczem podczas smażenia, mają delikatny smak, więc można eksperymentować dowolnie z dodatkami. Wypróbowałam wersję z oscypkiem i wydaje mi się być strzałem w dziesiątkę, szczególnie w towarzystwie kwaśnej śmietany.

czas przygotowania: 15 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (2 osoby):

  • 1 cukinia (około 400 g)
  • 1 marchew
  • 100 g oscypka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana jako dodatek
WYKONANIE:
  1. Cukinię i marchew myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na parę minut aby puściły sok.
  2. Warzywa odciskamy z soku, dodajemy do nich starty ser, jajko i mąkę. Dokładnie mieszamy żeby powstała gęsta papka.
  3. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Nakładamy po łyżce ciasta i rozpłaszczamy aby powstał placek.
  4. Smażymy na rumiano z obu stron. Usmażone placki zdejmujemy z patelni i przekładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  5. Podajemy z kwaśną śmietaną.
placki z cukinii i oscypka
Print Friendly

Zobacz także: