Wbrew wszelkim biurowym nakazom i zakazom zdarza nam się plotkować w pracy o sprawach kompletnie niezwiązanych z  zawodem. Same się z koleżankami czasami nie możemy nadziwić jak nasze tematy ewaluują w trakcie rozmowy i dyskusja rozpoczęta na jednym problemie kończy się na zupełnie innym. …i tak w trakcie projektowania budynku produkcyjno – usługowego  dostałam przepis na placki z cukinii 😉

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (4-6 osób):

  • 1 cukinia średniej wielkości (około 400 g)
  • mała puszka kukurydzy lub 1/2 dużej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 1 mozarella
  • 1 duży pomidor
  • świeża lub suszona bazylia
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

WYKONANIE:

  1. Roztapiamy masło w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Jajka bełtamy z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie powoli dodajemy mąkę ciągle mieszając.
  3. Cukinię myjemy  i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ciasta.
  4. Kukurydzę odsączamy z zalewy i też dodajemy do ciasta.
  5. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto na placki ziemniaczane.
  7. Na rozgrzanym oleju kładziemy po dużej łyżce ciasta i smażymy z obu stron na rumiano.
  8. Usmażone placki wykładamy na ręcznik papierowy aby je odsączyć z tłuszczu.
  9. Na każdy placek kładziemy po plasterku mozzarelli i pomidora, z wierzchu posypujemy solą, pieprzem i ziołami.
  10. Można podawać je na zimno lub lekko zapieczone w piekarniku (tylko tyle żeby się ser rozpuścił).
Print Friendly

Zobacz także: