Wyprawa na targ razem z moim szanownym małżonkiem zaowocowała wspaniałym wypiekiem wykonanym przez niego własnoręcznie! – Nie mógł oprzeć się pokusie zakupienia fioletowych, lśniących śliwek i zatopienia ich w aromatycznym cieście. Ja, natomiast, nie mogłam się oprzeć konsumpcji pachnącego, ciepłego placka śliwkowego, tak że w biodra poszło, aż miło!

czas przygotowania: 60 min.
stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg śliwek, 
  • 3 jajka, 
  • 200 g mąki, 
  • 200 g masła, 
  • 100 g cukru,  
  • 1 łyżka śmietany,
  • skórka z 1 cytryny, 
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu zmieszane z 4 łyżkami brązowego cukru

WYKONANIE:

  1. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
  2. Miękkie masło ucieramy ze śmietaną.
  3. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masła, następnie cukier i otartą skórkę z cytryny.
  4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta wraz z przesianą mąką.
  5. Ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną masłem.
  6. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu i posypujemy brązowym cukrem.
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do  180 st. C do zrumienienia ciasta (około 40 min.)
Print Friendly

Zobacz także: