pizza_z_pesto_i_zoltymi_pomidorami_

Pomidory są cudowne, uwielbiam je. Jeszcze się nimi nie nasyciłam ale na szczęście ciągle dojrzewają kolejne. Z tych żółtych musiałam zrobić coś pod ich kolor. Wyszła pyszna pizza z zielonym pesto i żółtymi pomidorami z dodatkiem mozzarelli i odrobiny pecorino. Niebo w gębie :) Te moje żółte pomidory są bardzo mięsiste. Bałam się, że puszczą zbyt dużo soku i cienkie ciasto przemięknie więc zrobiłam je trochę grubsze.
okuchnia okuchnia2-4 osób okuchnia1h
NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej (włoska typu 00, polska typu 500) – z tej części odejmujemy trochę do podsypywania ciasta w czasie wałkowania
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy

NA WIERZCH:

  • 4-6 dojrzałych pomidorów, użyłam żółtej odmiany
  • 100 g sera mozzarella (użyjcie tej żółtej, ma bardziej wyrazisty smak)
  • 30-50 g sera pecorino (może być mazuriano, parmezan, grana padano)
  • 100 g zielonego pesto z bazylii do posmarowania ciasta (może być własnej roboty lub kupne)
  • mała garść świeżego oregano
  • oliwa czosnkowa
  • sól i pieprz do smaku
Czas wykonania to: 1h przygotowań i kilka godzin wyrastania

  1. Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy drożdże i cukier, odstawiamy na 10-15 minut aby drożdże zaczęły pracować – musi pojawić się na niej pianka. Drożdże instant są bardziej przewidywalne i dają większą gwarancje powtarzalności.
  2. Do dzieży od miksera wsypujemy mąkę, sól i wlewamy zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy hakiem na średnich obrotach miksera przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i miękkie, delikatnie lepiące się do rąk ale zarazem odchodzące od miski miksera. Oczywiście ciasto można wyrabiać ręcznie, ale zajmie to więcej czasu.
  3. Uformowaną z ciasta kulę smarujemy z wierzchu oliwą, wkładamy do miski, nakrywamy mokrą ścierką i odstawiamy aby ciasto urosło. Gdy chcemy zrobić ją tego samego dnia odkładamy je w ciepłe miejsce na 1-2 h. Ciasto musi znacznie urosnąć, podwoić swoją objętość. Gdy mamy czas możemy odstawić ciasto do lodówki do powolnego wyrastania na ok. 5-6 h. Takie wolno wyrastające jest lepsze. W lodówce przetrzymuję je nawet 2 dni. Nakryjcie wtedy miskę folia spożywczą.
  4. W tym czasie przygotowujemy składniki na wierzch.
  5. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pecorino na tarce o drobnych oczkach.
  6. Pomidory kroimy na plastry.
  7. Gdy ciasto jest wyrośnięte, to piekarnik wraz z blachą do pieczenia lub kamieniem do pizzy, rozgrzewamy do temperatury maksymalnej.
  8. Ciasto dzielimy na pół i tworzymy dwa średniej grubości placki.
  9. Placki smarujemy z wierzchu pesto, posypujemy mozzarellą i układamy pomidory. Nastepnie wszystko posypujemy serem pecorino i listkami oregano.
  10. Nagrzaną blachę również smarujemy oliwą, kładziemy na nią placki i pieczemy przez 10 – 15 minut, aż pizza będzie ładnie przypieczona.
  11. Przed podaniem posypujemy jescze listkami oregano i skrapiamy czosnkową oliwą.

pizza_z_pesto_i_zoltymi_pomidorami

Print Friendly

Zobacz także: